Település Értéktár Bizottság

Település Értéktár Bizottság

Írta: Super User. Beküldve: Önkormányzat.

„Egy nemzetnek nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek    megbecsülői”
/Egry József, a Balaton festője/

Falunk kincsei

Minden településnek vannak értékei, de ennél is fontosabb az, hogy ezeket az értékeket számba vegyük, gondoskodjunk fennmaradásukról és megismertessük a jövő nemzedékével. Hazánk parlamentje ezért fogadta el a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt 2012-ben.

E szerint értéknek minősül minden, amit egy közösség annak tart: a közelmúlt során felhalmozott minden szellemi, természeti érték és épített örökség. A nemzeti érték csúcsán a hungarikumok állnak. A Magyar Nemzeti Értékek Piramisának középszintjét a megyei értéktár adja.

Závod Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2015. június 25-ei döntése alapján megalakult Závodon a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata, hogy összegyűjtse a településen fellelhető nemzeti értékeket.

A bizottság képviselő-testület 58/2015. (VI.25.) számú határozatával elfogadott Szervezeti és működési Szabályzat alapján működik.

A helyi értékek szakterületenkénti besorolása a következőképpen lehetséges:

        agrár-és élelmiszer gazdaság
        egészség és életmód
        épített környezet
        ipari és műszaki megoldások
        kulturális örökség
        sport
        természeti környezet
        turizmus és vendéglátás

Települési Értéktár Bizottság tagjai:

Elnök: Szabó- Fazekas Nikolett

Tagok:

Borbandi Gergely
Farkas Mónika
László Attila
Sebestyén András
Szedlacskó Csaba
Szász Gábor

Kapcsolat

Honlap: www.zavod.hu
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Levelezési cím: Závodi Értéktár Bizottság 7182 Závod, Új utca 13. 
Telefon: 0674/482-106

Závod Értéktár Bizottsága 2015. december 9-én alakult meg 4 fővel. A képviselő testület egyhangú szavazattal Szabó - Fazekas -Nikolettet választotta meg az értéktár elnökévé. Elnök helyettes Borbandi Gergelyt és jegyzőkönyv hitelesítőnek Sebestyén Andrást választotta.

László Attila Település polgármesterét a bizottság tagjának választották.

2015. december 9.-én elfogadásra került Závod Község Önkormányzat Képviselő testület 2015. június 25.-ei ülésén meghozott SZMSZ 58/2015.(VI.25) Kt. határozata, amely a Települési Értéktár Bizottság Működési Szabályzatát tartalmazza.

2017. október 31-ei ülésén 3 új taggal bővült a Závod Települési Értéktár Bizottság létszáma Szász Gábor, Szedlacskó Csaba, Farkas Mónika személyekkel.

2017. december 4.-ei ülésén  felvételre kerültek a Települési Értéktárba:

1. Forgó Fesztivál rendezvény mint turizmus és idegenforgalom, 4/2017 (XII.04.) számú TÉB Határozat

2. Sebestyén András Gyűjteménye Kulturális örökség, 5/2017 (XII.04.) számú  TÉB Határozat

3. Receptek   Kulturális örökség, 6/2017 (XII.04.) számú TÉB Határozat

4. Závod műemlékei (Római katolikus templom, egykori római katolikus plébániaház, Szent Flórián szobor), 7/2017 (XII.04.) számú  TÉB Határozat

5. Závod védett természeti értékei és település értékvédő programja, 8/2017 (XII.04) számú TÉB Határozata

6. Závod Fachwerk emlékei (I. generációs telepes házak a Rákóczi és Zrínyi utcákban), 9/2017 (XII.04) számú TÉB határozat

7. Závod vallási kis emlékei (épített örökség: Feszületek, Kápolnák, Kálvária, Szobrok), 10/2017 (XII.04.) számú TÉB Határozat

8. Szent Benedek ereklye 11/2017 (XII.04.) számú TÉB Határozat

Települési értéktárba javaslat megfogalmazására

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy Závod 2015.December 9-én megalakult a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata létrehozni a Závodi Települési Értéktárat, azaz a települési Önkormányzat területén fellelhető helyi értékek adatait tartalmazó gyűjteményt.

Érték lehet minden dolog, amit egy település értéknek tekint!

Szeretnénk, ha Önök is bekapcsolódnának az értékek gyűjtésébe, hogy együtt töltsük fel a települési értéktárat.

Az értékek Települési Értéktárba történő felvételét javaslattételi űrlap kitöltésével és benyújtásával bárki kezdeményezheti. A javaslatot elektronikus úton vagy elektronikus adathordozón, személyesen, vagy postai úton lehet benyújtani. Az Értéktár Bizottság dönt a javasolt érték Települési Értéktárba történő felvételéről.

Kérjük, hogy írják le röviden, milyen értéket tartanak érdemesnek az értéktárba való felvételre, készítsenek róla szöveges leírást, csatoljanak hozzá lehetőség szerint minél több dokumentációt, amely a javaslat indokoltságát alátámasztja (például fényképet, archív dokumentumokat, videó felvételt stb.)

A települési értéktárba felvett nemzeti értékek bekerülhetnek a Megyei Értéktárba, onnan a Magyar értéktárba, következő lépcsőfokként a Hungarikumok Gyűjteményébe. Amennyiben az adott érték nem csak településünkön jelentős, akkor a Megyei Értéktárba történő bekerülésre is lehet javaslatot tenni.

A nemzeti értékek jogszabályban megfogalmazott szakterületi kategóriáiról a felhívás túloldalán olvashatnak.

Települési értéktárba való felvételre javaslat