Családsegítő; Gyermekvédelmi szolgálat

Családsegítő, Gyermekvédelmi szolgálat

Írta: Super User. Beküldve: Önkormányzat.

Závod Községben a Családsegítő és a Gyermekjóléti feladatokat a Bonyhádi Szociális Alapszolgáltatási Központként működő Gondozási Központ látja el (7150 Bonyhád, Perczel Mór utca 27.)

Závodon 1 fő családsegítő (Tillmann Henriett) – a rendelet alapján - havonta három alkalommal keddi napokon, 12-13 óra között fogadóórát tart a Polgármesteri Hivatal irodájában, de igény szerint a többi napokon is elérhető a bonyhádi irodában.

A gyermekjóléti alapellátás keretében a gyermek testi-, értelmi-, érzelmi- és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség megszüntetése, valamint a családból való kiemelés megelőzése a feladat. Az alapellátás igénybevétele általában önkéntes és kérelemre indul, de ha a gyermek védelme az önkéntes együttműködés keretében nem biztosított, akkor a gyámhivatal kötelezően elrendelheti.

A gyermek érdeke minden olyan esetben megkívánja, hogy családja segítséget kapjon, amikor a vérszerinti szülők a szülői kötelezettségeket teljesítették, de a kialakult nehéz körülményeken önerőből nem tudnak úrrá lenni és a gyermek személyiségének fejlődését a kialakult helyzet veszélyezteti. Elő kell segíteni a gyermek családban – lehetőleg vérszerinti családjában történő nevelkedését.

A családsegítő szolgáltatás hozzájárul az egyének, a családok és különböző közösségi csoportok jólétéhez, fejlődéséhez, továbbá a szociális környezetükhöz való alkalmazkodáshoz.

Segítséget nyújt a segítségre szoruló személynek, családnak. Feladata az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, életvezetési képességek megőrzése.

A Gondozási Központ munkatársai a személyes gondoskodás biztosítása során fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy az ellátásban részesülő személy emberi és állampolgári jogai ne sérüljenek. A családsegítők munkájukat az etikai kódex elvárásainak figyelembevételével végzik, melynek során első és legfontosabb a gyermekek mindenek felett álló érdeke.

 

Család és Gyermekjóléti Központ 
Szakmai vezető: Solymosi Anita
Cím: 7150 Bonyhád, Perczel Mór u. 27.
Telefon: 0674/451-414
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.